43

Den här veckan har vart full av besvikelser. Enkäterna som vi la ner mycket tid på blev inte alls bra visade sig när vi fick tillbaka dem. De var tydligen svåra att fylla i då vi fick svar som man hade hittat på själv, frågor man missat eller helt enkelt valt att bara inte svara på. De vart även en bsevikelse att endast 4 pers från HR08 svarta på enkäten då dem är runt 13 pers i klassen. 

Men nu ska vi göra en ny enkät och hoppas på att den blir bättre denna gång. Vi ska förenkla frågorna och göra lite fler alternativ som svar. Vi ska även lägga till sådant som att de ska stå vänt för att man ska förstå att det är frågor på baksidan. Sen funderade vi även på om vi kanske ska skriva ut en förklaring på hur man fyller i en enkät eller bara hoppas på att de förstår hur man gör.

Projektplanen som vi började göra ändringar på är även försvunne. Vi vet inte om vi glömt den nån stanns när vi jobbade med den eller om den ligger hemma hos någon av oss. Sen har vi lyckats hitta en kamera som vi hoppas sks fungera. Idag ska vi ta med den och pröva om den fungerar eller inte. Sen ska vi även sätta upp lite datum då vi ska filma så alla är med på det och ingen kan komma och säga att man inte visse att vi skulle filma då.

Sen måste jag bara säga att det vore bra om skolan kanske kunde köpa in en kamera som man får låna, ett tips bara. För när vi frågade kunde man bara låna den över dan sedan behövde man även en mac om man skulle kunna ladda över den till en data. 

// Victoria 


Loggbok / Sara

Nu är det vecka 43 och jag har totalt glömt bort att skriva loggbok eftersom det har dykt upp så mycket oväntade fel.  Vi har inte fått tag på en kamera förens idag, vi får låna min farmors digitalkamera som har bra upplösning osv.. men får se hur bra den är, tänkt och test filma i helgen. Vi kollade även med en IT lärare om dom hade någon handkamera men dem fick man bara låna över dagen osv, så det gick ju inte.

Nu har vi även fått tillbaka enkäterna från två av klasserna och vi har konstaterat att vi måste göra om enkäterna och dela ut nya till nya klasser. Vi fick oseriösa svar, folk hittade på egna svar, och verkade inte förstå enkätens upplägg. Vi fick även bara 4 ifyllda enkäter från HR08 och det kändes inte så bra.

Vi har även tappat bort ändringarna Nina gjorde på våran projektplan, men vi har hunnit ändra lite så vi får prata med henne och fixa det så fort som möjligt.

Idag ska vi börja med dom nya enkäterna och försöka göra klart projektplanen helt, vi måste även få med Sofie så hon hänger med på vad vi gör, för just nu är hon inte här och känns som om hon inte riktigt vet vad som händer. Vi ska bestämma datum när vi ska filma så alla kan boka in dom dagarna och vara med.

/Sara Grip

42

Det har blivit ganska mycket gjort den här veckan. Enkäterna är äntligen ute! Vi hittade en hemmafest men den blev sedan inställd, tyvär. Så vi fortsätter leta och hoppas på det bästa. Jag har även kommit fram till att det är synd att man inte har en kamera när man behöver den som bäst. Förra helgen var jag med om något som skulle ha varit ett bra exempel på hur alkohol påverkar beteendet.

Annars har jag inte gjort så mycket bearbetat projektplanen, dock är den inte helt klar än.
Har väl lagt ner runt 2 timmar den här veckan låter kanske mycket men det tar längre tid än man tror med enkäterna särskilt när tekninken inte fungerar som den ska. Först kan man ju inte skriva ut enkäten från lapptopen utan man måste till biblan och gör det. Sen krånglade skrivaren men till sist gick det. Istället blev hon som jobbar i biblan lite små sur när vi skrev ut runt 100 enkäter. Förklarade vad vi skulle göra men hon satt ändå och vaktade över oss.

Nästa vecka hoppas vi på få tillbaka alla enkäter och att vi hittat en fest!

// Victoria

hehe nu är det v.41

Den här veckan har det inte blivit så extremt mycket jobb med projektet. De blev bara tiden som ligger schemalagd. Då vi jobbade med projektplanen och enkäten. Jag kan säga så här att skriva en enkät är inte så svårt men att veta i vilket program va dessto svårare. Men efter ett antal försök i olika program slutade det med att jag skrev den i exell och sen kopierade och listrade in allt i word. Sen när de kom till att göra ändringar i enkäten dök de upp nya problem. Men de löste sig efter några försök. Inser nu att de var mer komplicerat än jag kunde ana...

Annars ligger vi där vi ska enligt tidsplaneringen och det går frammåt. Har även frågat en kompis om jag kanske kan få lite av det han filmade när vi var ute på krogen. Det är alltid en början i alla fall.

// Victoria

Projektplanen

Projektplan

 

Vårt projekt heter Alkohol vi ser hur mycket vi tål. Vi som jobbar med detta är Sofie Johansson, Sara Grip och Victoria Lobenius.  

 

Bakgrund och syfte

Vi fick idén till projektet då vi kände för att göra något annorlunda men som ändå är väldigt aktuellt i dagen samhälle. Alkohol är en fråga som idag är väldigt aktuell, många av dagens program handlar om just det och vad som händer när man dricker. I dessa program framstår alkohol som något roligt. Många av dagen unga ser dessa program och gärna vill göra sen dem som är på tv får man lätt fel uppfattning om alkohol. Vi vill visa att alkohol påverkar oss mer än vad vi tror särkilt när man är yngre och att de beslut man tar nu kan ha konsekvenser senare i livet.

 

I samhällsprogram målen står det att man ska lära sig att analysera och det kommer vi göra i detta projekt då vi ska jobba med en undersökning som vi måste analysera för att kunna få fram användbar information. Vi kommer även att behöva söka information, se de olika sambanden mellan saker och ting i samhället vilket också är några av målen som man ska ha uppnått.  

 

Målformulering 

Projektarbetet går ut på att vi ska ha tagit reda på hur alkohol påverkar människans beteende och deras förhållande till alkohol är. Vi fokuserar på de yngre som går på gymnasiet. När vi är klara så ska vi ha svar på alla enkäter som vi har lämnat ut till olika klasser. Sedan har vi sammanställt dem till ett bra slutresultat. Den ska visa statistik som innefattar ungas relation till alkohol – om de har druckit före eller efter 18 års ålder, hur mycket de dricker, om någon köper ut, om de har kört rattfulla, antingen på moped eller med bil och om de har blivit intagna på Mariaungdom eller liknade verksamheter, o.s.v. 

Vi skall också ha varit på minst två fester och ha observerat olika personer hur de förändras och beter sig under tiden de dricker alkohol. Vi har då använt oss av en kamera som vi kan filma med, för att ha fått detta tillstånd av de personer vi har filmat så får de skriva under ett kontrakt som vi har gjort, där de godkänner att vi följer dem genom kvällen med filmkamera.

 

Avgränsningar 

Vi hade tänkt fokusera på hur alkohol förändrar vårat beteende. Det betyder att vi inte ska gå in på varför man dricker eller hur full man kan bli osv. utan bara att man ens omdöme förändras och man är villig att at större risker osv. Som sagt har vi valt att fokusera på ungdomar eftersom det är till dem som detta projekt även riktar som till.  

 

Metod och material

Vi ska för att uppnå vårt mål använda oss av intervjuer där vi ibland kommer att filma personen och ibland bara skriva ner vad den har sagt. Detta gör vi för att vi ska kunna använda oss av informationen till både statistiken och filmen. Vi måste även lära oss hur man klipper en film så vi sen måste göra det. Vi ska även använda oss av enkäter som vi själva skriver för att få reda på just de som vi vill veta för att de ska bli mer specifikt och inte så allmänt. 

 

I vissa fall måste vi använda oss av internet och böcker för att hitta sådan information om vad vi själva inte kan komma fram till i vår egen undersökning. Men målet är att vi inte sak behöva det utan klara oss på det som vi själva producerar.

 

Eftersom det är ett grupp arbete ska vi alla hjälpas åt med allt. Bloggen har Sara fått i uppgift att göra eftersom hon vet hur man gör. Victoria ska göra enkäten. Alla ska göra film frågor och frågor till enkäten. Kontraktet som ska skrivas kommer alla att få jobba med och komma med idéer till hur det ska utformas. Sammanställnig av enkäten kommer alla också att få hjälpas åt med men vi kommer att dela in så att man får ett visst antal enkäter att sammanställa. För att filma behöver alla inte var med hela tiden utan det räcker om man gör det två och två så alla får turas om att göra det.

 

När vi sen ska klippa ihop filmen kommer alla få hjälp till men Sara kommer nog att få ha huvudansvaret. Kan även hända att vi ber någon annan om hjälp som vet hur man gör sådant. Sen kommer vi alla få hjälpa till lika mycket med att få ihop två filmer och den statistiska undersökningen.  

 

För att kunna uppnå våra mål med de metoder som vi vill behöver vi en filmkamera, datorer och personer som vill ställa upp med att delta i undersökningar och i filmen.

 

Tidsplan

Projektet började när vi började med projektet nu i 3:an. Vårt mål är att få det klart någon/några veckor innan det ska redovisar för att ha tid över utifall det är något som man måste ändra. Vi hade tänkt jobba med fyra stycken del moment, dessa är: Filma, klippa ihop filmen, göra en enkät undersökning och att samman ställa allt. Vi hade tänkt att vi ska hålla på med allt parallellt med varandra för att på sådant sätt spara så mycket tid som möjlig och att vi inte behöver sitta sysslolösa.

 

Så här hade vi tänkt oss:

 

Fram till v.40 jobba med att ta fram frågor till filmen, göra en enkät, blogg, kontrakt m.m.

V.40 enkäten klar och ska senast lämnas ut

V.41 börja film

V.45 sammanställa alla enkäter, samtidigt fortsätta filma

I december sak statistik undersökningen som bygger på enkäterna var klar.

I början av januari ska vi ha filmat klart

I mitten av mars ska filmen vara färdig klippt. Om vi har varit tvungna att filma mer för att få ihop tillräkligt med material ska detta ha blivit gjort nu.

Någon vecka innan redovisning ska det vara klart till 99 % . Kan dock återstå små detaljer som man måste rätt till.

Vid redovisningen ska allt vara klart.  

 

Redovisning    

Vi hade tänkt göra två olika redovisningar. En som vi ska visa för eleverna och en som vi bara kommer att lämna in. Den ena ska gå ut på att vi har en förkortad version av filmen där vi har lagt in statistiken så att vi inte behöver stå och prata så mycket. Detta gör vi för att vi själva märket att de som visade en film vid förra årets projektredovisningar fick mer uppmärksamhet av eleverna än dem som bara stod och pratade. Vi hade tänkt göra detta på projektredovisningsdagen. Den andra versionen är den som vi ska lämna in. Den kommer att bestå av en separat film och en separat statistisk redovisning. Filmen kommer även vara något längre än dem som vi kommer att redovisa för eleverna.


Loggbok

Den här veckan har jag jobbar lite på projektplanen, på måndag så ska vi dela ut enkäterna och inom 2 veckor så ska vi börja filma.

Loggbok v.41

Den här veckan har det inte blivit så mycket jobb med projektet utan ha istället lagt min engeri på att försöka bli frisk istället. Men jag har endå fått lite gjort, jag har rättat till frågorna på enkäten och jobbat med projektplanen. Har kollat runt efter fester men jag vet inte riktigt i år har jag inte hittat så mycket hemme fester, kanske beror det på att de flesta nu istället har börjat gå på krogen. Vi har även börjat jakten på kameran så väntar på ett svar nu bara. Vi har även fått en annan ideé och de är att kanske filma på krogen istället. Mötte en gammal kompis på krogen förre helgen och han gick runt med en video kamera och filmade och ingen verkade bry sig särkilt mycket. Så det är ett alternativ om vi inte hittar någon hemma fest.

Nu ska vi rätta till alla de fel som vi hittade i kontrsktet då vi slarvade väldigt mycket med det förra gången eftersom vi inte hade mer tid. Totalt har jag väl lagt ner runt en timme på projektet den här veckan.

Enkätens som skulle ut förra veckan är en vecka försenad då jag var sjuk och Sara lika så. Men NU ska dem ut, och är det ännu fler små fel på den så får de vara så. Känns som om tiden rinner iväg för snabbt, och det kommer att ta tid att sedan läsa igenom alla enkäterna.

// Victoria


Loggbok / Sara

Den här veckan har jag suttit och hållt på med projektplanen sen så har jag suttit och ändrat lite i tidsplanen. Vi har även kommit överens om att vi ska ändra kontraktet eftersom vi bara skrev ihop det på 3 minuter och larvade oss lite. Vi har även börjat funderar på att filma hur folk beteer sig på krogen eftersom en kompis till Victoria hade med sig en filmkamera på KC förra helgen så var det ingen som brydde sig om att dom blev filmade så vi tänkte kankse göra det med.

Vi har iallafall kommit fram till att vi måste börja filma inom 2 veckor för att hinna med att få med allt vi vill ha med. Vi måste lämna ut enkäterna nu, så antingen ska vi göra det nu eller så gör vi det på måndagmorgon. Den här veckan har jag jobbat med projektarbetet lite drygt 3 timmar.

RSS 2.0